Chrupiące gofry na szary i ponury dzień są idealne! W końcu nie tylko komunikacją człowiek żyje...
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka cukru zwykłego
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jajka
2 łyżki oleju + trochę do smarowania gofrownicy
1. Wszystkie sypkie składniki (mąką, 2xcukier, sól, proszek do pieczenia) łączymy ze sobą.
2. Następnie dodajemy mleko, wodę, olej i żółtka.
3. Białka ubijamy i dodajemy.
4. Całość delikatnie mieszany za pomocą szpatułki.
5. Gofrownicę (moc min 100W) rozgrzewamy i smarujemy najlepiej pędzelkiem.
6. Pieczemy ok. 8-10 minut na złoty kolor.
7. Studzimy na szklankach (zakładam, że nie mamy w domu kratek).
8. Posypujemy cukrem pudrem lub dodajemy bitą śmietanę i gotowe.
Uff (były naprawdę smaczne).